Mocznik był odkryty już w roku  1828. W dzisiejszych czasach wykorzystuje się go na skalę masową do produkcji preparatów pielęgnacyjnych a także dermokosmetyków. Warto zwrócić uwagę jednak, że mocznik w kosmetyce to nie jedyna jego przydatność. Każdy tak naprawdę przy jego użyciu może skomponować własne kosmetyki, albo też udoskonalić te, których permanentnie używa.

Aby było to wykonalne niezbędne jest oczywiście kupienie mocznika. Wymagane jest wybranie mocznika pod względem stężenia. Zwykle nabywany jest mocznik w stężeniu 2%. Owe stężenie zapewnia uzyskanie odpowiedniego nawilżenia i dodatkowo odnowienia naskórka. W stężeniu 3-10% ma właściwości znakomicie nawilżające oraz zmiękczające. Wskazane jest dodać go do swoich kosmetyków, w takim przypadku będzie ładnie nawilżał włosy czy naskórek. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do takich specyfików jak krem, szampon, odżywka do włosów czy balsam do ciała. W niektórych sklepach, w jakich można zakupić mocznik udostępnione są jednocześnie gotowe receptury na przygotowanie kosmetyków od tak zwanych podstaw. Mocznik jest w takim przypadku jednym ze składników. Przy jego pomocy można samodzielnie wyprodukować czy też ulepszyć takie specyfiki jak krem nawilżający, tonik wygładzający do cery albo nawet płyn po goleniu dla panów. Nie da się ukryć, iż mocznik w branży kosmetycznej zajął niezwykle istotne miejsce, a jego popularność właściwe z roku na rok jest coraz większa, w głównej mierze również dlatego, że jest to swobodnie dostępny produkt, który działa cuda. Jeśli nie wykorzystamy mocznika w całości, trzeba pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, to jest utrzymywaniu go w temp. pokojowej i w hermetycznie zamkniętym opakowaniu.

Więcej: na tej stronie